Projects

Iscar Plaza

Iscar Plaza

The design for the new main plaza in Iscar is inspired in the Castilian mantles. In the same way a mantle wraps, the proposal shelters users in a versatile, functional and artistic space.
The Pergola spread all along the plaza is both functional and decorative. It is functional as it protects users from both rain and sun when seated along the plaza perimeter. The proposal liberates the plaza centre adding more shadow spaces and seating area.
A composite light structure made by 120 mm diameter tubes allows an easy and fast assembly without using cranes. The composite structure is positioned at the perimeter of the plaza, a concrete bench underneath follows the same disposition, demarcating the square.
Hanging from the composite structure is the ‘mantle’ made by a system of stainless steel cables and perimetral rings that sustain the EFTE membranes.
The solution liberates as much as possible ground level in order to carry out multitude of activities in the plaza. Its semi-transparent light rooftop will not affect the council façade views which is the main architectonic building in the plaza.
The aim of the project is to get a greater influx to the square and become a symbol of Identity to Iscar.

Status            Concept Design 2018
Location        Iscar, Valladolid, Spain
Type               Plaza
Owner           Iscar Council
Client              Iscar Council
Cost                300.000 Euros